Nyt bæredygtighedscenter i Horsens bygges med 65% genbrugsmaterialer

Projektnavn: Stablen - et Bæredygtighedshus i Horsens med genbrugsstation, byggemarked og formidling.

Bygherre: Horsens Kommune

Rådgivere: Arkitema, COWI, Upcycling Forum

Tidsplan: Forventet indflytning maj 2022. (pt. dog udskudt)

Beskrivelse: Horsens Kommune vil gerne gå forrest når det kommer til at arbejde med mere cirkulær anvendelse af affald og ressourcer, og satte derfor som mål, at 65% af materialerne i det nye bæredygtighedshus skal være genbrug, overskudsmaterialer og bæredygtige materialer. Huset kommer bl.a. til at indeholde et byggemarked for genbrugsmaterialer fra borgere og virksomheder og formidlingslokaler der skal udbrede viden om genbrug og upcycling.

Upcycling Forums rolle: Vi har bistået som sourcing- og udviklingspartner på restmaterialer og upcycling løsninger, og vores platform har fungeret som en fælles digital oversigt over de fundne materialer, som fysisk er opbevaret i et opbevaringstelt på grunden.

Materialevalg: Gamle betonelementer fra et nedrivningsparat byggeri er blevet bjærget, renset og poleret for at kunne indgå som facademoduler. Tegl fra lokale nedrivninger er blevet nedtaget, renset og genopmuret med kalkmørtel. Genbrugstræ indleveret på genbrugspladsen er blevet overfladebrændt, samlet i paneler og anvendt som facade.

Øvrige materialer:

Erfaringer fra projektet - portræt af en ildsjæl:

Èn af initiativtagerne bag genbrugscentret Stablen, er Anne Dorthe Christensen, der arbejder som projektleder og planlægger i Affald og Genbrug i Horsens Kommune, og har siddet med affaldsområdet i 27 år. Vi har haft fornøjelsen af en snak med hende om ambitionerne for og erfaringerne med udviklingen af projektet.

Et ambitiøst mål om 65% genbrugsmaterialer

Som alle andre kommuner skal Horsens Kommune hvert 6.år lave en affaldsplan, og i udviklingen heraf opstod der hos Anne Dorthe og hendes kollegaer en masse idéer om, at man gerne ville forbedre tingene i forhold til modtagelse af ting og materialer til genbrug på genbrugspladsen, skabe et genbrugsbyggemarked og et skatkammer, hvor bl.a. skoler skulle kunne komme og hente ting. Men de kunne godt se, at der manglede et sted, hvor alle disse initiativer kunne fuldføres, og nåede frem til, at der jo faktisk var god mening i og også god plads til at skabe det på selve genbrugspladsen. Og det mest naturlige var selvfølgelig, at en sådan bygning skulle skabes af genbrugsmaterialer, så som et parallelløb med at kommunerne skal genanvende 65% af husholdningsaffaldet, opstod ambitionen om at andelen af genbrugsmaterialer til det kommende genbrugscenter også skulle være 65%. “Uden at vi egentlig vidste hvor vanskelig det var for en opgave vi satte” indrømmer Anne Dorthe.

Materialekortlægning og samarbejde på tværs

Da dét var slået fast, begyndte man så at tænke i, hvordan det kunne realiseres. Man vidste bl.a. at der i forbindelse med udførslen af en ny ringvej i Horsens skulle rives en masse ejendomme ned, heriblandt nogle gamle husmandssteder, og blev derfor enige om, at se på hvilke materialer der ville kunne genanvendes derfra - blandt andet vidste man at der på grund af husenes høje alder ville være kalkmørtel og mursten, som var oplagte at genbruge. Så i udviklingen af ressourceplanen åbnede man op for at materialerne ikke kun skulle komme fra genbrugsstationen, men også fra fx kommunale ejendomme, der stod til nedrivning. Og dermed gik projektet fra at være noget, de kun lavede indenfor Affald og Genbrug, til også at involvere og skabe samarbejde på tværs med andre afdelinger i Teknisk Forvaltning.

Der blev sat ressourcer af til, at man ved nedrivninger ikke kun lavede en miljøscreening af ejendommene, men også en materialekortlægning, og det gav allerede et godt grundlag for hele arbejdet med at finde materialer til Stablen. Der blev også sat ressourcer af til at kunne oprette et midlertidigt lagerhotel på genbrugspladsen, hvor de indsamlede materialer løbende indsamles og opbevares tørt - en vigtig prioritering.

Små skridt ad gangen og giv ikke op

65% er et meget højt tal, og når vi spørger Anne Dorthe, hvad den største erfaring med ambitionerne er, så svarer hun: “ At man ikke skal starte så voldsomt op. Hellere tage det i små bidder. Tage enten ét materiale eller nøjes med at kigge på fx vægbeklædning os arbejde ud fra det. Eller hvis man har, ligesom vi havde, nogle ejendomme der skal nedrives, så koncentrere sig om, hvad der kan bruges og indbygges igen derfra” 

Undervejs i processen opstod der heldigvis en mulighed for at prøve nogle af løsningerne til Stablen af i en noget mindre skala på genbrugsstationen i Brædstrup, der stod klar i foråret 2022, og blandt andet har facader af gamle mursten fra lokal nedrivning, specialfremstillede “burnt wood” elementer af resttræ og felter af plast fra gamle affaldsspande. Et flot og meget synligt eksempel på genanvendelse af materialer.

En anden værdifuld erfaring Anne Dorthe har gjort, er, at man “ikke altid skal tage et nej for et nej. For måske kan man gøre tingene på en anden måde end man plejer, så det lykkes til sidst.” 

Et rigtig godt eksempel herpå, som også er én af de løsninger Anne Dorthe er meget stolt af, er fliser til badeværelserne i Stablen. Hun kunne se, at der blev indleveret sindssygt mange små rester af hele klinker og fliser på genbrugspladsen, som normalt bliver knust, og som ifølge rådgivningen ikke kunne bruges, fordi de ikke er CE-mærket og kan indeholde bly. Da der så kom nogle gamle 60’er fliser uden glasur ind, forsøgte hun igen, men fik nu at vide, at de var for svære at renholde. Og på et tidspunkt kom der endelig nogle ind med et CE-mærke, men det var så for gammelt. Heldigvis gav Anne Dorthe ikke op, men spekulerede i stedet over, om de mon ikke bare kunne få tjekket, om der var tungmetaller eller ej, i de materialer hun havde sorteret fra. Og efter at have talt med byggesagsrådgiveren og han havde fulgt op med sit bagland, så blev de enige om, at det kunne de egentlig ikke se noget galt i. 

Så selvom det måske er en lille ting i det store regnskab, så var det stadig en sejr og en vigtig læring ikke at give op. Og udover at fliserne undgik knusning, så er de nu også med til at give liv og historie i Stablen, fordi hvert toilet får sine egne unikke fliser. 

Specialløsninger med tydeligt spor af genanvendelse

En anden løsning, der tydeligt afspejler forskellighed og historie er de specialfremstillede vægelementer af træ, der skal indgå i Stablen. På genbrugspladsen har man opstillet indsamlingsområder, hvor borgerne kan indlevere deres overskudstræ, som skæres i stykker til vægelementer, hvor de forskellige tykkelser og bredder bevares og anses som en del af charmen. De ryger så videre og bearbejdes og brændes med den japanske imprægneringsteknik “burnt wood”, som giver et smukt, forkullet, sort præg og gør dem mere holdbare. 

Ved indsamlingsområderne har man desuden skiltet med “hele brædder”, “lægter” og “reglar” så træet allerede er sorteret, når det skal videre til bearbejdning, og dermed letter arbejdsgangene. 

Er det al besværet værd? 

Der er ingen tvivl om, at det havde været nemmere bare at gå ud og købe nye materialer til opførslen af Stablen, men på spørgsmålet om, hvorvidt hun ville arbejde på denne måde, hvis der kom et lignende projekt næste år, så lyder svaret fra Anne Dorthe prompte: Ja! Dels fordi hun personligt synes det er frygteligt at opleve, hvor meget der bliver smidt ud, og dels fordi hun synes, “man har en forpligtigelse til at se på, hvor enormt mange ressourcer og CO2-gevinster der ligger i at arbejde med byggeaffald.”

Vi er selvsagt enige og og håber at en masse bygherrer lader sig inspirere af Horsens Kommune og Stablens ambitionsniveau- og kunne godt ønske, at der var mange flere ildsjæle som Anne Dorthe rundt omkring, som sætter barren for genanvendelse højt og ikke giver op, når tingene ikke lykkes i første forsøg.

Værdibyg har desuden lavet denne case på projektet: https://vaerdibyg.dk/case/stablen-i-horsens-erfaringer-med-cirkulaert-byggeri/

Næste
Næste

Himmerlands Ungdomsskole med STREG Arkitekter